Kacang
Pistachio Turki mempunyai saiz yang lebih kecil berbanding Pistachio
California. Warna kulitnya juga lebih gelap asli. Merupakan salah satu dari
kacang yang jadi kegemaran ramai. Rasa kekacang ni lemak-lemak. Kulitnya keras
dan perlu di panggang atau di goreng terlebih dahulu ( yang kita beli semua dah
siap di panggang ).
Kiranya macam buah berangan juga. Ramai yang memanggilnya kacang cerdik. Kacang Pistachio, kismis dan kurma berada di dalam Top 3 makanan berkhasiat yang patut kita semua amalkan.
Sebahagian daripada Manfaat Pistachio :
1. Kaya dengan zat besi dan serat yang membantu
sistem perncernaan badan.
2. Kaya dengan sumber lemak yang menurunkan kadar
kolestrol’ jahat’ LDL dan meningkatkan kadar kolestrol’ baik’ HDL.
3. Kaya
dengan anti oksida yang mampu melindungi sel dari kerusakan bahan kimia
berbahaya yang disebut radikal bebas.
4. Kaya
dengan potassium yang membantu meningkatkan tahap kecerdasan minda.
5. Kaya dengan fitoterol yang membantu menurunkan risiko kanser dan sakit jantung.
RM 30 + RM 10 pos
sms/ whatapps/ wechat
zaidah 017631 2044
No comments:
Post a Comment