Wednesday, 14 May 2014

Kacang Pistachio Turki


Kacang Pistachio Turki mempunyai saiz yang lebih kecil berbanding Pistachio California. Warna kulitnya juga lebih gelap asli. Merupakan salah satu dari kacang yang jadi kegemaran ramai. Rasa kekacang ni lemak-lemak. Kulitnya keras dan perlu di panggang atau di goreng terlebih dahulu ( yang kita beli semua dah siap di panggang ).

Kiranya macam buah berangan juga. Ramai yang memanggilnya kacang cerdik. Kacang Pistachio, kismis dan kurma berada di dalam Top 3 makanan berkhasiat yang patut kita semua amalkan.

Sebahagian daripada Manfaat Pistachio :

1.   Kaya dengan zat besi dan serat yang membantu sistem perncernaan badan.
2.    Kaya dengan sumber lemak yang menurunkan kadar kolestrol’ jahat’ LDL dan meningkatkan kadar kolestrol’ baik’ HDL.
3.   Kaya dengan anti oksida yang mampu melindungi sel dari kerusakan bahan kimia berbahaya yang disebut radikal bebas.
4. Kaya dengan potassium yang membantu meningkatkan tahap kecerdasan minda.
5.   Kaya dengan fitoterol yang membantu menurunkan risiko kanser dan sakit jantung.

RM 30 + RM 10 pos
sms/ whatapps/ wechat 
zaidah 017631 2044

No comments:

Post a Comment